Gerinces Magazin » A gerinc anatómiája

Ágyéki csigolyák

A gerinc anatómiája

A csigolyák[ szerkesztés ] A gerinc csigolyákból áll. A ágyéki csigolyák felépítése: a has felé eső részük tömör ágyéki csigolyák, a hát felé eső részükön találjuk a gerincvelőt védő csigolyaívet, amelyből egy tövisnyúlvány és a két haránt nyúlvány nyúlik egyenesen ill.

A csigolyatest hátsó felszíne és a csigolyaív határolja a csigolyalyukat foramen vertebraleamelyeknek összessége képezi a gerinccsatornát canalis vertebralis. Összesen csigolyánk van: 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 keresztcsonti és farokcsigolya. A nyakcsigolyák csigolyateste kicsi, és haránt nyúlványaik tövében egy-egy kis lyukat láthatunk.

Két fejbe futó artéria halad itt arteria vertebralis.

ízületi problémák azzal a terrierrel terápiás gyakorlatok váll fájdalomra

A hátcsigolyákat onnan ismerhetjük fel, hogy csigolyatestükön és haránt nyúlványaikon van a bordák ízesülési helye. Az ágyékcsigolyák csigolyatestei feltűnően nagyok, a csigolyák maguk is vaskosak.

Míg a csigolyatestek közötti ízületes, szalagos és porcos összeköttetések a gerinc ágyéki csigolyák, háti és ágyéki szakaszán többféle mozgást tesz lehetővé, a keresztcsonti és a farkcsontcsigolyák összecsontosodtak synostosisazok között elmozdulás nem lehetséges.

mészes bursitis ízületi kezelés artritisz artrózis kéz tünetek kezelése

A ágyéki csigolyák és a farkcsont között kis mértékű elmozdulás fiatal korban még van, de idővel ezek összecsontosodása is bekövetkezik. A gerincet alkotó csigolyák összeköttetései[ szerkesztés ] Ízületek[ szerkesztés ] A ágyéki csigolyák alkotó csigolyákat az egymás fölötti csigolyák ízületi nyúlványi közötti ízületek és azok szalagrendszere köti össze.

Ezekben az ízületekben az ízületi végek elmozdulásai viszonylag kicsik, de összeadódva a gerincszakaszoknak jelentős - bár változó mértékű - mozgékonyságot biztosítanak.

ízületi fájdalom prosztatarákkal derékfájás fekvéskor

Ezek a mozgások az előre-hátra, valamint oldalirányú hajlítás, a forgás, és embernél a gerinc görbületeiből adódó rugózó mozgás.

Az első és második nyakcsigolya között sajátos forgó ízület van articulatio atlantoaxialismelynek függőleges forgástengelye a második nyakcsigolya axis fognyúlványán húzódik keresztül. Szalagok[ szerkesztés ] Az ízületektől független szalagok rendszere syndesmosisok is összefűzi a csigolyákat.

Spondylolisthesis (csigolyaelcsúszás)

A csigolyatestek elülső felszínén az elülső hosszanti szalag ligamentum longitudinale anteriusa csigolyatest hátsó felszínein a canalis vertebralis elülső kerületén a hátsó hosszanti szalag ligamentum longitudinale posterius húzódik, csigolyák tövisnyúlványait a tövisnyúlványok közötti szalagok ligamenta interspinalia a tövisnyúlványok csúcsait pedig a tövisnyúlványok fölötti szalag ligamentum supraspinale fűzi össze.

A csigolyaíveket a rugalmas sárga szalagok ligamenta flava kötik össze. A gerinc sagittalis metszete.

komló ízületi fájdalomra proflex gyógyszer ízületi fájdalmak kezelésére

Porckorongok[ szerkesztés ] Normál balra és porckorongsérves állapot jobbra a nyaki gerincen A csigolyatestek porcos kapcsolata synchondrosis a közöttük lévő rostos porckorongok discus intervertebralis révén jön létre, melyeket üvegporc rögzít a csigolyatestekhez. A teljes gerinc hosszának mintegy egynegyedét kitevő porckorongok nem szabályos korongok, mivel a gerinc görbületének megfelelően ágyéki csigolyák vagy hátulról enyhén elvékonyodnak, szélük a csigolyatestek alakjához igazodik.

Felülről lefelé egyre vastagabbak.

Ágyéki gerincstabilizáció TLIF eljárással

Szerkezetük nem homogén: kívül tömörebb, rostos anulus fibrosus gyűrű helyezkedik el, belül lágyabb, kocsonyás nucleus pulposus állagú szövet tölti ki. Utóbbiak kitüremkedése a porckorongsérv gerincsérv; discus hernia [3] [4] A gerinc görbületei[ szerkesztés minden a porc kötőszövetéről Az emberi gerincen jellegzetes sagittalis görbületek vannak.

  • Gerinces Magazin » Az ágyéki gerinc leggyakoribb degeneratív megbetegedései
  • Duzzadt lábak az ízületi jelekben
  • Miért fáj az ízületek rossz időjárás esetén
  • Az emberi gerincoszlop 24 egyedi csigolyából, keresztcsontból és a farkcsontból álló összetett struktúra.
  • Gerinc felépítése - ingyenprogram.hu
  • Ízületek fáj a ropogás

Ezek a két lábon járás, az állás és ülés hatására fejlődnek ki. Ezek a görbületek a gerincet egy függőlegesen jól rugózó képződménnyé teszik, ami az ember álló helyzetben történő járása, sportolása stb.

A gerinc oldalirányú frontalis görbületeit scoliosisnak nevezzük, amelyből legtöbbször jobbra hajló figyelhető meg, és nem feltétlenül jelent patológiás állapotot.

boka ízületi tünetei csontritkulás elleni antimikrobiális szerek

Journal of experimental zoology Hozzáférés: