Gyóingyenprogram.hu | Térdszalag sérülések, a térd sportbalesetei

Terdszalag szakadas, Térd keresztszalag szakadás: Egy gyógytornász tanácsai

Posted by Apáthy Fruzsina on Featured A térdízület egy összetett terdszalag szakadas, ami segít az embernek járáskor, futáskor bármilyen jellegű helyzetváltoztatáskor.

Térd keresztszalag szakadás: Egy gyógytornász tanácsai

Az oldal és keresztszalagok felelősek a stabilitásért. Térd keresztszalag szakadás esetén a térd instabillá válik. A térdszalagok sérüléséhez hirtelen irányváltások, csavaró mozdulatok, ugrásból terdszalag szakadas rossz földet érés vezethet. Ezek a szakadások gyakran sportolás közben történnek, ha elmarad a bemelegítés, ami felkészíthette volna az ízületet a nagyobb terhelésre.

terdszalag szakadas

A térd keresztszlag szakadás terdszalag szakadas az térd körüli izmok gyengesége vagy a rossz mozgáskoordináció is növeli. A térdszalagsérülés fajtái: Attól függően, hogy mennyire nyúlik meg az érintett szalag, megkülönböztetünk szalaghúzódást, részleges vagy teljes szalagszakadást.

A térd ízületet 9 szalagos képlet veszi körül, így biztosítva a térd minden irányú stabilitását. A térd szalagjai közül leginkább a Belső és külső oldalszalag valamint első és hátsó keresztszalag.

Külső meniscus sérülés

Elülső keresztszalag sérülés A fentebb terdszalag szakadas szalagok közül az elülső keresztszalag sérül a leggyakrabban, az anatómiai helyzetéből adódóan. Ez a szalag a térd hajlításakor-nyújtásakor és a sípcsont combcsonthoz képest történő befele forgásakor feszül meg. Az a feladata, hogy megakadályozza a sípcsont túlzott előrecsúszását és elcsavarodását a combcsonthoz képest bizonyos mozdulatok során.

Tehát a sérülés a térdízület erős csavarodása vagy a térd nyújtott helyzetében történő rossz mozdulat következtében alakul ki. Gyakran reccsenő hang és erős fájdalom kíséri.

  • Alhasi tompa fájdalom
  • Tapasztalt mozgásszervi reumatológus és ortopéd szakorvosaink sokéves tapasztalatukkal képesek felállítani a keresztszalag-szakadás diagnózisát.
  • Az infravörös sugarak az ízületeket kezelik

A térd keresztszalag szakadás következtében a futás, guggolás lehetetlenné válik és a járáskor jelentős bizonytalanság észlelhető. A térd bedagad, nyomásra érzékennyé válik.

terdszalag szakadas

Ez a fajta sérülés a labdarúgás, kézilabda, a küzdősport, síelés, kosárlabda és más hasonló sportot űzők körében jellemző, ahol a térd extrém nyíróerőknek van kitéve. Hátulsó keresztszalag sérülés A hátulsó keresztszalag a combcsont terdszalag szakadas részén fut le a sípcsont hátsó része felé. A térd hajlításakor feszül meg. Ritkábban sérül meg, inkább külső behatásra alakul ki sérülés, a térd befordulása vagy a térdre elülről mért ütés következtében pl közúti baleset.

A térd ebben az esetben is bedagad, fáj, de instabilitás terdszalag szakadas jellemző. A keresztszalag szakadás nagyobb, többnyire műtéti beavatkozást igényel, mivel ha a térd instabillá válik, akkor idővel a térdben található porcos felületek meniscus, ízületi felszín is túlterhelődnek és hamarabb kopnak.

Keresztszalag-szakadás kezelése rendelőnkben

Ezért térd szalag sérülés esetében akkor kerülhet szóba a műtét elkerülése, ha a szalag csupán részlegesen szakadt, vagy idősebb, inaktívabb a páciens, vagy ha a páciens egészségügyi állapota nem teszi lehetővé az operációt. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy akár szükség van a műtétre, akár nem a gyógytorna mindkét esetben elengedhetetlen a térd funkciójának és terhelhetőségének helyreállításában. A terápia menete függ az instabilitás mértékétől és attól, hogy a terdszalag szakadas mennyire él aktív életet, szeretne-e még komolyabban sportolni a jövőben.

Térd keresztszalag szakadás kezelése gyógytornával A mozgásterápia tehát kiemelten fontos a műtét utáni rehabilitációban és a műtétet nem igénylő konzervatív kezelés folyamán is.

  • A térd deformáló artrózisának etiológiája és patogenezise
  • Horváth Balázs, általános orvos A legtöbb térdsérülés hobbisportolás közben alakul ki, leggyakrabban a szalagok és a meniscusok érintettek.
  • Térdízületi betegség jelentés

A gyogytornászom. A térd keresztszalag szakadás gyógyulása általában hónap, ennyi időnek kell eltelnie, míg ízületi fájdalom anorexia mellett páciens újra képes lesz a hétköznapi mozgásra.

  1. Az ízületek fájnak reggel
  2. A különböző térdszalagok sérülései Elülső keresztszalag sérülése Az elülső keresztszalag szakadása a térdízület megcsavarodásával vagy oldalra billenésével jön létre, amikor a lábfej rögzült az egyik irányban és a térd ellentétes irányban fordul el felette, de gyakori trauma ugrást követően nyújtott lábbal talajra érkezéskor, ha a térd túlfeszített helyzetben van.
  3. Felépülés térdszalag szakadást követően Felépülés térdszalag szakadást követően Lassan vége a télnek, és már biztosan sokan várják a tavaszt, azonban még márciusban is mehetünk síelni, snowboardozni.
  4. Fájdalomcsillapítás a karok és a lábak ízületeiben

A sport tevékenységhez szükséges mozdulatok visszaépítése fokozatosan megkezdődhet a 4. A sportba való visszatéréssel kapcsolatban különböző szakmai vélemények, protokollok léteznek, nincs egységes konszenzus Az első néhány nap folyamán nagyon terdszalag szakadas a láb tehermentesítése, ehhez mankó nyújt segítséget.

Szükséges keresztszalag pótlás?

Az alsó végtag izmainak feszítését keringési szempontokból és az izom elgyengülésének elkerülése miatt már az első napokban meg kell kezdeni a gyógytornász instrukciói szerint.

Az első hat hétben a legfontosabb terápiás cél az orvos által meghatározott mozgásterjedelem elérése, és az izmok visszaerősítése. A következő terdszalag szakadas hét alatt vissza kell szerezni a teljes mozgásállományt és az alapvető hétköznapi mozdulatok funkcióját. A gyógyulás függ a gyógytornász által megtanított feladatok végzésének rendszerességétől, a páciens fegyelmétől, és természetesen a páciens egészségi állapotától, mozgásszervi adottságaitól.

Gyóingyenprogram.hu | Térdszalag sérülések, a térd sportbalesetei

A térd keresztszalag szakadás gyógyulás sebessége mindig attól függ, hogy milyen régóta állt fenn a probléma és milyen mértékű volt a sérülés. A térd gyógytorna folyamata A gyógytornász szakember egy állapotfelméréssel kezdi a kezelést.

terdszalag szakadas

Kikérdezi a pácienst a fájdalom helyéről, jellegéről, erősségéről a korlátozott funkcióról. Ezután fizikálisan is megvizsgálja a térdet és a test többi részét, hogy meghatározza a kezelendő probléma gyökerét és a terápia menetét. A medence, boka, talpboltozat helyzetét egy testtartásvizsgálattal nézi meg a gyógytornász, ezután a csípő és a térd mozgását vizsgálja meg. Az ízületek és izmok mozgásterjedelmét is megfigyeli, teszteket végez és ha kell, javaslatot tesz egy szakorvosi konzultációra terdszalag szakadas.

Keresztszalag-szakadás áttekintés

Ezután következhet a célzott terápia, amikor megfelelő intenzitású gyakorlatokkal megkezdődik az izmok aktiválása, és az ízület óvatos mobilizálása. Otthon is végezhető gyakorlatokat is előír, amivel tovább javulhat a mozgástartományunk. Az izmok megerősítése a következő lépés, az egyszerűbb gyakorlatoktól a bonyolultabbak felé haladva, hogy a térdízület ismét stabil legyen.

Kiegészítő kezelések A terdszalag szakadas kiegészítő kezelése lehet a kineziológiai tapasz felhelyezése.

A térdsérülések fajtái és kezelésük

A kineziológiai tapasz egy pamutból készült gyógyászati segédeszköz. A szakember a tape szalagot a sérült testrész ízületére helyezi fel. A szalag segíti, könnyíti a mozgást, csökkenti a fájdalmat.

terdszalag szakadas

Sportsérülések esetén igen hatékony lehet. Szakszerűen felhelyezett tapasz segítségével részben tehermentesíthetjük a sérült testrészt.

Nálunk a kinezio tape használat, amennyiben szükség van rá, beletartozik a terápiás alkalom díjába.