Hosszú csont, rövid gyógyulás? – A felkarcsonttörés kezelése

Felkarcsont törés

Töréskezelés gipszelés nélkül? Általánosságban ez így is van.

aki kezeli az endokrin izületi gyulladást

Zavarba ejtő lehet a jelenség, amikor egy törés gyógyítása gipszrögzítés nélkül történik. Gyakran halljuk a kérdést: De doktor úr, gipsz nem is lesz rajta?

Mit is jelent ez? Olyan a törés típusa, amely műtéti kezelést igényel pl.

közös diszlokációk hogyan kell kezelni

Minimálisan invazív? A törés típusa szintén műtéti kezeléssel gyógyítható, de nem igényel nagy metszést feltárástígy a szervezet számára kisebb megterhelést jelent pl.

Milyen tünetekkel járhat a kar törése?

A törés kiválóan gyógyítható és meg is gyógyul műtét nélkül. A konzervatív kezelések adaptáció stabilitásra képesek, a műtéti kezelések közt találjuk a mozgás és terhelés stabil ún.

Így érthetővé válik, hogy messze nem mindegy milyen töréssel állunk szemben, jóllehet a megfelelő javallat az esetek felkarcsont törés hányadában adott. Sokszor jó, vagy adott esetben jobb megoldás lehet a konzervatív technikák alkalmazása, szem előtt tartva a célt, hogy a kezelés során minél kevesebb szövődmény alakulhasson ki. A konzervatív technikák megfelelő használatával megfelelő indikáció mellett tökéletes törésgyógyulás érhető el.

A felkarcsont vállízületi végének törései

A jó funkció elérése. A műtéti technikák is és a konzervatív kezelések is ezt célozzák, ez egyértelmű. Az már kevésbé nyilvánvaló, hogy nem elég csupán jól megoperálni, helyreilleszteni, vagy begipszelni a sérült végtagot. Korán gondolnunk kell a továbbiakra, a rehabilitációra, a funkció mielőbbi visszanyerésére. Itt lép gondolatmenetünk előterébe a töréskezelés gipsz nélkül, hangsúlyozván, hogy nem lehet felkarcsont törés törést gipsz nélkül kezelni megfelelő javallat.

a duzzanat és az ízületi fájdalom csökkentésére

A gipszben rögzített —immobilizált- végtag pihen ugyan és a törés szépen gyógyul, de a rögzítés eltávolításakor nem egyszer nehezen felkarcsont törés újra a mozgás. Testtájtól ízülettől is függ. A gipszrögzítést mellőző technikákkal korán elkezdhető a funkcionális kezelés. Amihez jellemzően nem kell gipszrögzítés: titán elasztikus velőűrszegezés, fixateur externe, egyes csavarozások és lemezelések.

Hogyan törhet el a kar?

Hogy ne csak a műtéteket méltassuk, megemlítek — a teljesség igénye nélkül- pár gipszmentes konzervatív kezelési módot is. Karfelkötés: egyszerű enyhe fokú kulcscsonttörések, vagy a felkarcsont egyes szintén enyhe fokú válltáji törései. Nos, ez utóbbiról kicsit többet szemlélődjünk. A felkarcsont könyöktáji törése gyakori gyermekkori sérülés, mégis a megfelelő kezelés sokszor fejtörést okoz az orvosnak.

  • Ízületi vizeletkezelés
  • A felkar- és alkar törések kezelése ebm A csukló és a metacarpus töréseit lásd ebm

Gyakran súlyos tünetegyüttest létrehozó sérülésről van szó, gondoljuk csak bele a könyökízület összetettségébe, az felkarcsont törés áthaladó erek és idegek fontosságába. Mégis, lehetőség nyílik a műtét, sőt gipszrögzítés nélküli kezelésre. Bizonyára egyértelmű, hogy itt is az enyhe fokú törések kezelése lehet csupán konzervatív megközelítésű.

Ezen anatómiai régió kezelésének részletes ecsetelése jócskán meghaladja jelen cikk kereteit.

Bontási területen zuhant pincébe 20 tonnás munkagép Szombathelyen

Abban az esetben, ha a létrejött zöldgally felkarcsont törés csak kicsit kinyílik — mint egy ajtózsanér — az ún. A rögzítés lényege, hogy az alkar fokozatos, nyakhoz történő közelítése által folyamatos flexiós a törési rést összezáró hatást biztosítunk a törésben, ezzel napok alatt tökéletes repozíciót törés helyretételt érünk el.

A fokozatosan kivitelezett behajlítása a könyökízületnek a stabilitás megtörése nélkül pontos repozíciós helyzetet teremt. A rögzítés felhelyezése utáni pár felkarcsont törés során érjük el a megfelelő felkarcsont törés. Ezen időszakban az ambuláns betegellátás során röntgenfelvételekkel kontrolláltuk a repozíciót, továbbá a könyöktáji duzzanat megszűnését.

A fokozatos flexió repozíciós hatása radiológiailag is jól nyomon követhető ld.

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Az eljárás előnye hogy műtétre, altatásra nincsen szükség, e rögzítési típusban a gyermek mosdatható. A klinikus számára további előny, hogy a kórkép változása a szeme előtt zajlik, gipszsín hiányában a duzzanat változása, a keringés és beidegzés könnyen vizsgálható. Hátránya, hogy a gyermek így nem öltöztethető könnyen.

  1. Kartörés gyógyulása lökéshullám kezeléssel
  2. Főoldal » Betegségek » Sérülések és mozgásszervi betegségek » Sérülések és elváltozások, testtájanként részletesen » Felkar, alkar-és könyöksérülések, elváltozások » A felkarcsont vállízületi végének törései A felkarcsont vállízületi végének törései főleg idősebb, leggyakrabban csontritkulásban szenvedő betegeknél fordulnak elő, haránttörés jön létre a sebészi nyakon, és gyakran a felkarcsont nagy gumója is letörik, melyen a váll mozgásában fontos szerepet betöltő izmok tapadnak.

További fontos előny, hogy a rögzítésben egyes mozgások korán megkezdhetők. Tehát, nem kell mindig gipsz? Nem, hiszen egyes esetekben pont ez a lényeg. Mikóczi Márió Irodalom: Mikóczi M. Collar and cuff rögzítés a gyermekkori II-es típusú diszlokációval járó supracondylaer humerustörés konzervatív kezelésében.

Kapcsolódó cikkek

Issue 2. Segíts az felkarcsont törés terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel felkarcsont törés